Centrale termice pe gaz în condensație sunt o alegere populară pentru proprietarii de locuințe. Acestea feră o sursă fiabilă de căldură cu multe avantaje. Cu toate acestea, alegerea celei mai bune centrale pe gaz pentru casa ta poate fi dificilă.
Acest articol vă va ajuta să decideți care este cel mai potrivit pentru dumneavoastră. Veți lua în considerare prețul, avantajele și dezavantajele, opiniile celor care le-au cumpărat și recenziile utilizatorilor, precum și caracteristicile produsului.
Top centrale termice în condensație
1.Centrala termica murala in condensare Ariston Cares Premium 30 EU
”după 2 ani a cedat schimbătorul central de căldură de mi a găurit pana și capacul exterior. Nu luați centrala cu schimbator de aluminiu sub nici o forma. Am ales sa mai dau o șansă la Ariston cu schimbator de inox. Dacă și de data aceasta dezamăgește trec la IMMERGAS ”
”O folosesc de cativa ani si nici macar o problema. Recomand!”
2.Centrala murala in condensare Ariston Clas One 24
”Centrala am luat-o la recomandarea unui inginer cu care am colaborat multă vreme. Am înlocuit o centrală mai veche de 15 ani, pe care a ținut-o în viața respectivul inginer. Deocamdată sunt mulțumit. Silențioasă. Să vedem cum se comportă la iarnă.”
”Foarte multumiti de centrala, noi am achizionat varianta de 30 kw. Astfel face fata unei suprafete de 140 mp de inacalzit plus pentru apa calda menajera.
Am achizitionat si un termostat, care impreuna cu centrala fac o treaba buna.
Atat instalatorul cat si cei care ne-au ISCIR-izat centrala au spus ca este o centrala buna.”
3.Centrala termica pe gaz, in condensare, Ariston 30 KW HS Premium
Centrala termica Ariston 30 KW HS Premium este un cazan mural in condensatie, care functioneaza pe gaz, pentru prepararea apei cale menajere, cu preparator instantaneu integrat.
Acest model are varianta de putere de la 6,5 pana la 30 kW, fiind un produs eficient din punct de vedere energetic, datorita eficientei energetice normate de pana la 108%.
Schimbatorul de caldura Inox-Radial din otel inoxidabil transforma eficient energia utilizata in caldura. Randamentul sau se ridica la 97 procente (Hs). In consecinta, arzatorul cilindric din otel inoxidabil are un consum redus de gaz. Urmarea sunt emisiile de CO2 mai reduse, precum si protejarea mediului inconjurator.
4.Centrala termica murala in condensare Beretta Ciao Green 25 CSI, 20 kW, kit evacuare inclus
Aflați cum puteți economisi până la 35% din costurile de operare.
Acest cazan mural inteligent cu condensare este proiectat special pentru a fi montat pe perete.
De asemenea, vă este ușor să mențineți lucruri precum curățenia, cu designul său alb minunat care face curățenia simplă. Îți va plăcea la nebunie să trăiești cu această centrală. Oferă o eficiență de până la 35%, ceea ce înseamnă costuri mai mici.
Acesta reprezintă un mod elegant și modern de a vă încălzi casa!
Beretta Ciao Green poate ajuta până la 20 de metri pătrați de încălzire caldă. În același timp este capabil să mențină standardele de mediu datorită cazanului său inovator cu condensare.
Ce este o centrală în condensație și cum funcționează aceasta ?
O centrală în condensație are un sistem care reduce evacuarea gazelor de ardere, refolosindu-le pentru a îmbunătăți eficiența și randamentul. De obicei, acestea sunt echipate cu terminale de evacuare a gazelor de ardere și cu o carcasă izolată.
Principala diferență între un cazan pe gaz standard și unul cu condensare :
-centralele normale pierd aproximativ 30% din energia termică prin coșul de fum în timpul procesului de ardere,
-centralele cu condensare recuperează această energie termică pentru a îmbunătăți eficiența.
Un sistem tipic funcționează astfel:
-gazele de ardere sunt răcite de apa din interiorul schimbătorului de căldură al cazanului. Sunt transformate în vapori de apă caldă (care pot fi utilizați în radiatoare).
Gazele de ardere sunt apoi deplasate printr-o conductă ventilată unde sunt răcite în continuare.
Astfel, gazele de ardere se condensează și se transformă din nou în apă. Aceasta este apoi depozitată într-un rezervor de drenaj pentru a împiedica scurgerea acesteia a sistemului.
Recomandăm , dacă aveți în vedere să achiziționați o centrală pe gaz, să obtați o centrală în condensație.
De ce ar trebui să luați în considerare achiziționarea unei centrale pe gaz în condensație ?
Dacă vă gândiți la o centrală pe gaz, luați în considerare achiziționarea unui cazan cu condensare. Acest lucru va contribui la îmbunătățirea eficienței și costuri mai mici.
Un cazan cu condensare are un sistem care reduce evacuarea gazelor de ardere, reutilizându-le pentru a îmbunătăți eficiența și randamentul. Acestea sunt de obicei echipate cu terminale de evacuare a gazelor de ardere și cu o carcasă izolată.
Diferitele tipuri de modele disponibile astăzi pe piață
Modelele dintre care puteți alege includ cazane combi, cazane de sistem și cazane obișnuite. Fiecare va avea propriile beneficii, în funcție de nevoile dumneavoastră ca proprietar de locuință.
Cele mai renumite branduri sunt Viessmann, Ariston, Ferroli, Motan, Berreta, Vaillant, Bosch și Baxi și multe altele. Acestea au un prețuri de la 1200 de lei la peste 10 000 de lei.
Recomandăm Viessmann datorită calității sale ridicate, eficienței sporite și accesibilității.
Cum să alegeți între modelele pe gaz sau electrice
Alegerea dintre o centrală pe gaz sau una electrică este o alegere personală. Cel mai important lucru de luat în considerare este ceea ce vă doriți de la sistemul dvs. și câți bani sunteți dispuși să cheltuiți pe ea.
Pentru a vă ajuta să luați o decizie, ar trebui să analizați următoarele informații:
– Modelele pe gaz sunt, de obicei, mai ieftine decât cele electrice. Acestea însă necesită, de asemenea, mai multă regularitate în ceea ce privește întreținerea și mentenanța.
– Modelele electrice sunt mai scumpe la început, dar pe termen lung veți cheltui mai puțin pe facturile de gaz .
– Modelele electrice oferă un flux mai consistent de apă caldă.
Cele pe gaz pot fi mai puțin fiabile. Cazanele pe gaz sunt de obicei mai ușor de instalat .
– Centralele pe gaz sunt mai puțin costisitoare, dar modelele electrice pot fi mai ecologice.
– În medie, sistemele de încălzire centrală pe gaz au o durată de viață mai lungă decât cea a celor electrice.
– Centralele electrice sunt mai mici și ocupă mai puțin spațiu. Astfel pot fi puse într-un garaj într-o anexă, în bucătărie, debara, etc.
– Modelele electrice sunt mai prietenoase cu mediul, deoarece nu emit gaze nocive în aer.
– Ambele tipuri de cazane au avantaje
Avantajele și dezavantajele fiecărui tip, inclusiv eficiența costurilor, procesul de instalare, limitările de dimensiuni etc…
Avantajele unei centrale termice pe gaz sunt că este mai ieftin de utilizat.
Oferă o cantitate mai consistentă de apă caldă și vă încălzește casa mai repede.
Dacă sunteți în căutarea unui mod ecologic de încălzire a locuinței dvs , un boiler electric este cea mai bună opțiune. Cu toate acestea, acestea sunt mai scumpe la cumpărare și întreținere decât centralele pe gaz.
De asemenea, sistemele de încălzire centrală electrică pot necesită mai mult timp pentru a vă încălzi locuința.
Un alt avantaj al unui boiler electric este că poate fi conectat la panouri solare;
Dacă doriți să să vă faceți casa mai ecologică și aveți bani de investit, aceasta ar putea fi o opțiune.
În comparație cu centralele pe gaz, cele electrice sunt mult mai ușor de instalat, așa că, dacă nu sunteți deosebit de încrezător atunci când vine vorba de bricolaj sau de lucrul cu țevile și fitingurile de gaz, acesta ar putea fi o opțiune mai bună.
În general, ambele tipuri de sisteme de încălzire centrală au beneficii și dezavantaje în funcție de cerințele dumneavoastră. Alegerea între centralele pe gaz sau cele electrice va depinde de nevoile dvs. ca proprietar.
O listă de factori pe care ar trebui să îi luați în considerare atunci când decideți ce centrală termică în condensație cumpărați
- Spațiul din locuință
Tineți cont de spațiul pe care îl aveți disponibil în casa dumneavoastră. Unele modele sunt compacte și se potrivesc în majoritatea locuințelor, dar altele necesită mai mult spațiu .
O centrală termică nu necesită mult spațiu.
Acestea pot fi montate într-un garaj sau într-o anexă, în bucătărie, în hol, în debara, etc.
- Câți kilowați să aibă centrala termică potrivită pentru locuința mea
Aceasta o stabiliți functie de suprafata pe care doriți să o încălziți. Funcție de câte calorifere folosiți, centrala termică va avea o anumită capacitate. De exemplu daca folosiți 10 calorifere în casă, veți avea nevoie de o putere de cel puțin 20 de kilowați.
Pentru o cameră de aproximativ 30 metri pătrați se recomandă să aveți o putere disponibilă de cel puțin trei kilowați.
Puterea termică necesară
Pentru a afla care este puterea termică ideală pentru casa dumneavoastră, trebuie să calculați mai întâi volumul casei.
Cunoașterea acestei valori va permite apoi să se calculeze coeficientul de izolație. (sau lipsa acestuia) în care locuiește și să se raporteze la suprafețele calculate.
Pentru o casă de 100- 150 m², este recomandată centrală cu o putere de aproximativ 24 kW.
Cât voi cheltui cu o centrală termică pe gaz în condensație ?
În contextul în care prețul gazului este în creștere, costul lunar va crește. Pentru o centrală termică de aproximativ 30 de kilowați se poate să depășească 1000 de lei.
O casă izolată cu o centrală electrică de 9 kW este cea mai bună soluție. Aceasta va genera un consum mediu de aproximativ 1.300 de kilowați oră pe lună. Aceasta presupune că nu depășiți 23 de grade Celsius în cameră la un moment dat în timpul verii, când temperaturile sunt cele mai ridicate.
În cazul unei case mici, cu o dimensiune și o centrală electrică medii, consumul lunar poate varia.
- de la 800 kW pentru casele de 60-50 m²
- până la 2500 kW pe lună, atunci când aveți o suprafață de 160 – 170 de metri pătrați.
Toate aceste calcule depind de mărimea casei pe care o aveți în vedere.
Ce echipament și funcții trebuie să aibă cea mai bună centrală termică electrică?
- Rezistențe electrice – acestea trebuie să fie cât mai puternice. Ele vor oferi puterea necesară pentru încălzirea corespunzătoare a apei.
- Vas de expansiune – are rolul de a ține sub control presiunea apei din centrală. Apa încălzită se va extinde în vas, păstrând presiunea din centrală la valori sigure.
- Termostat de ambient – termostatul de ambient este un dispozitiv care se poate atașa ulterior. Este bine să verifici ca atașarea unui astfel de aparat să fie posibilă la modelul achiziționat de tine. Valoarea practică a acestuia se va vedea în factura lunară. Prin folosirea unui termostat de ambient, centrala va funcționa doar atât cât să păstreze o temperatură constantă.
- Furnizarea apei calde – se va face diferit în funcție de tipul de centrală. În cazul unei centrale cu pompă, aceasta va opri alimentarea caloriferelor cu apă caldă. Aceasta pentru a putea furniza apă caldă la baie sau bucătărie. În cazul unei centrale cu boiler însă, nu va mai fi necesară o pompă. Boilerul se va ocupa de această problemă. Bineînțeles, poți alege mereu o centrală și un boiler separat. După ce vei analiza bine consumul, vei alege cea mai bună variantă pentru tine.
Concluzia :
Atunci când ați redus căutarea la câteva produse, poate fi util să vă întrebați prietenii. Cereți sfatul lor și al familiei.
Aceștia pot evidenția caracteristicile care sunt importante pentru ei sau pot oferi informații despre tipurile de probleme pe care aceste sisteme le-au întâmpinat de obicei.
Cerându-le părerea vă va ajuta să luați o decizie informată. Veți decide care sistem de încălzire centrală pe gaz este cel mai bun pentru casa dumneavoastră.