Sistemul HVAC este o componentă esențială a fiecărei clădiri.
Acesta se asigură că aerul din clădire rămâne la un nivel confortabil. Aceasta se realizează prin reglarea temperaturii, a umidității și a fluxului de aer.
Există trei funcții principale ale sistemului HVAC:
- sisteme de încălzire (H)
- sisteme de ventilație (V)
- sisteme de aer condiționat (AC)
Acestea sunt considerate cele trei caracteristici importante ale unui sistem care menține aerul din clădire la un nivel confortabil .
SISTEMUL HVAC
Sistemul HVAC este o componentă esențială a fiecărei clădiri. Acesta se asigură că aerul din clădire rămâne la un nivel confortabil prin reglarea temperaturii, a umidității și a fluxului de aer. Există trei funcții principale ale sistemului HVAC: sisteme de încălzire, sisteme de ventilație și sisteme de aer condiționat. Aceste trei componente lucrează împreună pentru a crea un mediu confortabil în care oamenii să trăiască sau să lucreze pe tot parcursul anului.
Ce semnale primești că trebuie să îmbunătățești sistemul HVAC ?
- umiditate scăzută sau prea ridicată în interior
- temperatura camerei este prea mare sau prea mică
- miros de mucegai
Umiditatea scăzută din interior
Umiditatea dintr-o încăpere este un factor care afectează sănătatea oamenilor . Acesta poate provoca alergii și probleme respiratorii, ca să nu mai vorbim de faptul că vă face pielea să se simtă lipicioasă sau uscată. Un nivel scăzut de umiditate într-o cameră este deosebit de inconfortabil în timpul iernii, când aveți tendința de a petrece mai mult timp în interior, fără ca lumina soarelui să strălucească prin ferestre.
Dacă factorul umiditate scapă de sub control , consecințele pot fi dezastruoase.
Nivelurile de umiditate dintr-o încăpere sunt de obicei măsurate prin ceea ce se numește umiditate relativă (RH) și se exprimă în procente.
Un nivel de umiditate mai mic de 40% poate provoca răceli și infecții respiratorii, în timp ce un nivel de umiditate mai mare de 60% poate duce la dezvoltarea ciupercilor și a mucegaiului care deteriorează lemnăria și țesăturile din clădiri.
Încălzirea centralizată bazată pe calorifere/radiatoare determină de regulă aer uscat în interior. Așadar, iarna, când umiditatea este deosebit de scăzută în interior, este recomandabil să instalați umidificatoare în casă/birou.
Pentru bebeluși, o umiditate scăzută poate provoca piele uscată, buze crăpate și sângerări nazale.
Pentru adulți o umiditate scăzută poate provoca uscăciunea pielii, sângerări nazale și alte probleme de sănătate.
Umiditatea scăzută/aerul uscat poate irita pielea persoanelor în vârstă. Aceasta duce la uscăciune și, în cele din urmă, la crăpături, care pot produce mâncărimi, erupții cutanate și infecții.
Concluzia despre UMIDITATE scăzută:
Dacă în ultima vreme nu te-ai simțit la fel de bine ca înainte, s-ar putea ca umiditatea să fie de vină. Aerul uscat care vine odată cu încălzirea poate provoca o serie de afecțiuni, cum ar fi electricitatea statică, pielea crăpată și chiar agravarea problemelor respiratorii, cum ar fi astmul. Din fericire, există o mulțime de modalități de a readuce puțină umiditate în casa sau biroul dumneavoastră. Instalarea unui umidificator (dacă nu aveți deja unul) și utilizarea lui în mod regulat, este cea mai bună practică.
Aveți, de asemenea, opțiunea de a pune un bol cu apă în cameră, sau un prosop umed pe calorifer sau alte dispozitive care pot fi umplute cu apă și atașate la calorifere. Dar, în acest fel, nu veți putea controla nivelul de umiditate și nu veți obține efectul maxim recomandat de medici.
Veți simți îmbunătățiri în calitatea somnului și în sănătatea dumneavoastră aproape imediat.
Doriți mai multe informații, despre cum sa alegeți un umidificator funcție de dimensiunea camerei, membrii familiei si recomandările specialiștilor?
Consultați GHIDUL de specialitate aici !
Efectele aerului uscat asupra sistemului respirator:
– Aerul uscat provoacă iritarea sinusurilor și a gâtului, determinând creșterea producției de mucus
– Cu cât inhalați mai mult aer uscat, cu atât mai puțină umiditate există în nas (pasajele nazale). Când se întâmplă acest lucru, celulele care îl căptușesc se deteriorează, ceea ce permite particulelor străine să pătrundă cu ușurință în ele. Acest lucru poate duce la infecții și răceli.
– Aerul uscat poate provoca, de asemenea, sângerări nazale; deoarece pasajele nazale devin uscate, acestea se fisurează și sângerează
– Atunci când este expus la un nivel ridicat de umiditate (vapori de apă), se reduce dezvoltarea microbiană: aceasta include viruși precum gripa și răceala comună, precum și bacterii care duc la infecții ale tractului respirator.
Umiditate ridicată
Dacă factorul (RH) depășește 60%, atunci umiditatea este considerată ridicată.
Un nivel ridicat de umiditate poate fi foarte periculos pentru oameni, deoarece poate duce la diferite probleme de sănătate. Unele dintre aceste probleme de sănătate sunt astmul, reacțiile alergice, infecțiile și problemele de respirație. De asemenea, aerul va deveni stagnant, deoarece umiditatea ridicată limitează circulația aerului proaspăt din exterior.
Umiditatea ridicată este adesea observată sub formă de picături de apă pe ferestre. Acest lucru este cauzat de condensare, care apare atunci când cantitatea de umiditate din aer este mai mare decât cea care poate fi evaporată.
Acest lucru poate duce, de asemenea, la apariția mucegaiului, care are efecte negative atât asupra calității aerului din interior, cât și asupra celui din exterior. Norii de spori de mucegai vor fi dispersați în aer, ceea ce va duce la probleme de respirație și reacții alergice nu numai pentru persoanele din interiorul clădirii, ci și pentru cele din exterior.
Pentru a combate nivelurile ridicate de umiditate, este important să permiteți ventilația prin deschiderea ferestrelor sau prin utilizarea ventilatoarelor de evacuare pentru a menține aerul în mișcare. Nivelurile ridicate de umiditate provoacă coroziunea metalelor și deteriorează lemnul, așa că este important ca aceste zone să fie protejate sau mutate în afara condițiilor extreme de mediu.
O soluție pentru reglarea umidității aerului o reprezintă dezumidificatoarele. Acestea au rolul de a elimina excesul de umiditate din aer, ceea ce poate contribui la combaterea oricăror probleme de sănătate cauzate de umiditatea ridicată.
Concluzia despre UMIDITATEA ridicată:
Deci, ce puteți face pentru a reduce riscul de umiditate ridicată? Cum vă protejați de de reacții alergice, infecții, dificultăți de respirație și mucegai ?
Cel mai bun mod este să apelați la un dezumidificator. Acesta este o soluție eficientă și ieftină pentru spațiile de acasă care suferă de niveluri excesive de umiditate. Îmbunătățește calitatea aerului, reduce și riscurile de a dezvolta probleme de sănătate precum astm, reacții alergice, infecții. Reduce și dificultățile de respirație. Eliminând umezeală, veți rezolva și problema mucegaiului.
În plus, dezumidificatoarele casnice au prețuri accesibile!
Nu aveți încă unul sau aveți nevoie de mai multe informații despre modul în care funcționează ? Nu ezitați să consultați GHIDUL specialiștilor și veți găsi răspunsuri la întrebările pe care le aveți despre dezumidificatoare !
Temperatura camerei este prea mare sau prea mică
Sănătatea și confortul membrilor familiei pot fi perturbate de temperatura ambientală prea ridicată sau prea scăzută.
Există multe probleme diferite care apar din cauza temperaturii ridicate din încăpere. De exemplu, dacă oamenii nu reușesc să doarmă din cauza căldurii, aceasta poate duce la insomnie. Acest lucru îi poate face să aibă probleme de concentrare la locul de muncă sau la școală a doua zi.
Temperaturile ridicate fac, de asemenea, dificil pentru oameni să facă exerciții fizice intense, ceea ce poate face ca exercițiile fizice să fie mai puțin eficiente.
Pentru copii care sunt obișnuți să stea în căldură excesivă în casă , joaca afară poate fi imposibilă. Trecerea de la o temperatură mare la o temperatura mică este, de asemenea, foarte inconfortabilă pentru copii.
Diferențele mari de temperatură pot cauza probleme precum răceli, nas care curge. Fluctuațiile de temperatură mari vor diminua capacitatea sistemul imunitar, astfel încât devine mai ușor să te îmbolnăvești .
Căldura excesivă nu este bună pentru copii, deoarece îi poate face să se deshidrateze în mod spontan și pot deveni foarte obosiți .
De asemenea, temperaturile ridicate din încăperi fac pielea iritabilă și provoacă mâncărimi. Acest lucru se datorează faptului că transpirația nu se poate evapora la fel de repede de pe piele atunci când există temperaturi ridicate ale aerului interior, ceea ce îi face pe oameni să transpire mai mult. Prin urmare, ar trebui să se acorde o atenție sporită copiilor cu pielea uscată sau sensibilă, astfel încât starea lor să nu se înrăutățească
De asemenea, temperaturile ridicate din încăperi îi fac pe oameni să fie obosiți și letargici, deoarece pierd energie încercând să se răcorească
Pentru persoanele în vârstă sau cele cu probleme respiratorii care trăiesc în condiții de căldură poate fi foarte periculos și poate provoca chiar moartea.
Persoanele cu astm, de exemplu, pot constata că nu pot face față la fel de bine atunci când temperatura camerei este ridicată.
Vară sau iarnă, sobă sau centrală, țineți cont de următoarele sfaturi :
- Folosiți un termostat de ambient pentru camerele cele mai utilizate.
- Este recomandat să vă îmbrăcați mai gros sau să vă acoperiți mai bine. Astfel veți respira un aer care nu este excesiv de cald. Astfel somnul dumneavoastră va fi mai odihnitor. Vă veți trezi mai vioi și cu mai mult chef de viață .
- Oamenii care locuiesc într-o încăpere cu o temperatură prea mare, de regulă au mai puțină energie.
- Când aerul se încălzeste foarte mult, nivelul oxigenului se reduce. Organismul va suferi și lipsa oxigenului va provoca oboseală și somnolență.
- Atunci când aerul este foarte cald, devine mai dificil pentru oameni să facă efort . Se impune o hidratare constantă pentru a evita deshidratarea.
- Dacă o persoană se deshidratează, ar putea să aibă grețuri și să se simtă leșinată .
- Temperatura internă a corpului crește atunci când temperatura camerei este prea ridicată. Atunci când temperatura internă a corpului crește, o persoană se poate simți ca și cum ar avea simptome de gripă, cum ar fi dureri de cap, dureri musculare și senzație de letargie.
- Valorile ideale ale temperaturii sunt :
- Living: 20-22°C
- Dormitor: 16-19°C
- Bucătărie: 18-20°C
- Baie: 22-24°C
- Hol: 15-18°C
- Cămară: 15-18°C
- Bibliotecă: 20-22°C.
Temperaturile prea scăzute
sunt, de asemenea, dăunătoare pentru sănătate și confort.
Temperatura scăzută dintr-o încăpere cauzează o persoană să simtă un fior. Organismul reacționează încercând să conserve căldura, iar vasele de sânge din piele se contractă, ceea ce duce la o circulație deficitară . Acest lucru poate face ca o persoană să se simtă letargică și obosită.
Organismul încearcă să genereze căldură prin arderea mai multor calorii, ceea ce înseamnă că veți avea nevoie să mănâncați mai mult pentru a evita să slăbiți.
Atunci când corpul pierde căldură mai repede decât poate produce, acest lucru duce la disconfort și boli precum răceli și gripă.
De asemenea, expunerea la temperaturi scăzute face ca mușchii să fie încordați, ceea ce înseamnă că organismul nu se poate odihni și vă veți simți obosit după ce ați dormit, chiar dacă este pentru o perioadă lungă de timp.
Concluzia despre TEMPERATURA ridicată sau scăzută:
-Valorile ideale ale temperaturii sunt :
- Living: 20-22°C
- Dormitor: 16-19°C
- Bucătărie: 18-20°C
- Baie: 22-24°C
- Hol: 15-18°C
- Cămară: 15-18°C
- Bibliotecă: 20-22°C.
Oamenii ar trebui să doarmă și să se odihnească suficient pentru ca organismul lor să se recupereze după activitatea fizică, să lupte împotriva bolilor și să prevină boli viitoare.
Câțiva pași simpli pot crește calitatea vieții persoanelor care locuiesc într-o cameră cu valori prea ridicate sau prea scăzute ale temperaturii:
-Menținerea temperaturii camerei la un nivel optim
-Îmbrăcarea în funcție de temperatura camerei
-Consumul regulat de apă pentru a evitați deshidratarea.
-Dormiți suficient și odihniți-vă pentru a vă recupera după activitatea fizică. Pentru a lupta împotriva bolilor și pentru a preveni boli viitoare.
Calitatea somnului, este influențată direct de calitatea aerului pe care îl respirați.
Miros de mucegai
Mirosul de mucegai este rezultatul excesului de umiditate din aer. Sporii de mucegai se găsesc peste tot în aer, iar atunci când există un exces de umiditate, acestea se vor atașa de pereți. Acești spori vor începe să crească și s-ar putea să îi observați sub forma unui miros de mucegai.
Mucegaiul afectează sistemul respirator și este, de asemenea, o cauză a alergiilor.
Așadar, dacă constatați că locuința dumneavoastră are miros de mucegai, s-ar putea să se datoreze unei ventilații sau unor sisteme deficitare din clădire. Acest lucru ar putea fi ca urmare a excesului de umiditate din aer. Așadar, dacă doriți să preveniți acest lucru, încercați să îmbunătățiți calitatea aerului din interiorul casei dumneavoastră.
Există câteva lucruri simple pe care le puteți face pentru a scăpa de mucegai. O modalitate este să folosiți un aparat de gătit cu aburi pentru haine și să îl porniți la temperatură scăzută. Aburul va crea un mediu lipsit de umiditate și va ucide sporii la contact. De asemenea, puteți folosi un brumizator și pulveriza pereții cu apă și oțet timp de 10 minute, apoi ștergeți suprafața. De asemenea, ar trebui să folosiți un purificator de aer sau să creșteți ventilația.
Cum să alegi sistemul de încălzire și răcire potrivit pentru casa ta ?
Cum să alegi sistemul HVAC de încălzire și răcire potrivit pentru casa ta ?
Alegerea sistemului de încălzire și răcire potrivit pentru casa dumneavoastră poate fi o decizie dificilă. Este important să determinați mai întâi de ce fel de sistem de încălzire și răcire aveți nevoie, astfel încât să știți unde să investiți timp, efort și bani.
Soluțiile de încălzire cele mai des utilizate pentru locuință sunt :
- Sistemele electrice de încălzire în pardoseală
- Centrale termice pe gaz
- Centrale termice pe lemne
- Sobe pe lemne
- Șeminee cu combustibil solid
- Caloriferele pe ulei
- Convectoarele
- Aerotermele
Sistemele de răcire cele mai des utilizate pentru locuință sunt :
- Aparatele de aer condiționat
- Ventilatoarele electrice
Sistemele de control al umidității și calității aerului sunt :
- Purificatoarele de aer
- Umidificatoarele de aer
- Dezumidificatoarele de aer
##5 modalități de a economisi bani pe sistemul dvs. de HVAC
##Sfaturi pentru a alege cel mai bun sistem HVAC pentru casa ta
##5 semne că ai nevoie de un nou sistem HVAC
##Ce îmbunătățiri pentru casă vă vor economisi bani anul acesta?